Exkurze mladých výtvarníků z Lysé za památkami Vídně



Datum konání:
5.11.2014
Datum ukončení:
7.11.2014

Ve dnech 5. - 7. 11. 2014 se uskutečnila exkurze Střední školy oděvního a grafického designu v Lysé nad Labem do Vídně. Výjezdu do této evropské metropole kultury s bohatou historií se zúčastnili především studenti třetích a čtvrtých ročníků. Exkurze byla podpořena grantem EU Řemesla v moderní době a navazovala na výuku předmětu dějiny výtvarné kultury.

Studenti se seznámili s historií Vídně a jejími památkami, jako je např. klenot gotické architektury katedrála sv. Štěpána, významnými barokními stavbami - chrámem sv. Karla Borromejského, chrámem sv. Petra na Am Graben a areálem Horního a Dolního Belvederu, vystavěného pro prince Eugena Savoyského. Naší pozornosti nemohl uniknout císařský Hofburg ani půvab a lesk ulic centra Vídně, kde se snoubí historická architektura s moderní výstavbou.

Při komentované okružní jízdě Vídní jsme se zabývali významnou etapou výstavby Vídně z 2. poloviny 19. století. Tehdy bylo strženo původní opevnění a na Ringu (uvolněném prostranství obkružujícím historické centrum) byly budovány velkolepé veřejné budovy – novogotická radnice a Votivkirche, novorenesanční Uměleckoprůmyslové muzeum, Kunsthistorisches Museum a Naturhistorisches Museum, budovy Vídeňské opery, Dvorního divadla, burzy a novoklasicistní budova Parlamentu.

Dalším okruhem našeho zájmu bylo umění okolo roku 1900, kdy ve Vídni působili architekti Otto Wagner, Josef Maria Olbrich, Josef Hoffmann a Adolf Loos, kteří navrhli tak skvostné stavby jako Majolikahaus, dekorativní pavilóny městské dráhy, budovu Poštovní spořitelny, pavilón Secese, obchodní dům Goldmann-Salatsch a další. Studenti ale byli snad nejvíce okouzleni originálními stavbami nekonformního umělce Friedricha Hundertwassera, jedné z nejvýraznějších uměleckých osobností 20. století.   

Vídeň oplývá nejen pozoruhodnou architekturou, ale je také městem muzeí a galerií. Náš pečlivě připravený itinerář nám umožnil ve středu navštívit stálou expozici Kunsthistorisches Museum, ve které jsou soustředěny umělecké sbírky Habsburků a kde byla navíc událostí sezóny výstava děl španělského barokního malíře Diega Velazqueze. Večer jsme využili prodloužené otevírací doby a navštívili jsme stálou expozici Albertiny, výstavu díla Joana Miró a retrospektivní výstavu Carla Prantla. Ve čtvrtek jsme obdivovali obrazy francouzského impresionisty Claude Moneta, vystavené v oranžerii Dolního Belvederu. V Horním Belvederu jsme se zase seznámili s magickým dílem Gustava Klimta a expresívně naléhavým poselstvím obrazů Egona Schieleho, Oscara Kokoschky a Richarda Gerstla. Díla těchto umělců jsou vystavena rovněž v Leopold Museum, které jsme navštívili v podvečer. Zde jsme si také prohlédli produkci Vídeňských dílen (Wiener Werkstätte), které v průběhu 1. třetiny 20. století vytvářely předměty užitého umění špičkové designérské úrovně. Závěr dne byl věnován modernímu a současnému umění, vystavenému v šesti patrech Muzea moderního umění (Mumok).    

Poslední den exkurze jsme se opět vypravili do Hofburgu, kde jsme navštívili Kaiserliche Schatzkammer s expozicí nejdrahocennějších předmětů uměleckého řemesla. V odpoledních hodinách nás čekalo finále – velkolepá císařská rezidence Schönbrunn na okraji Vídně (památka UNESCO), kde jsme měli možnost prohlédnout si nejen rozsáhlou barokní zahradu s Neptunovou kašnou a Glorietem, ale i interiéry zámku.

Jak je patrné z výčtu památek a galerií, které jsme navštívili, výjezd byl dosti náročný. Exkurze proběhla skvěle, a to nejen díky příznivému počasí a výběru zajímavých památek. Potěšil nás zájem, spolehlivost a dochvilnost studentů, kteří byli schopni již zralým způsobem vstřebávat množství uměleckých podnětů. Většina z nich byla ve Vídni poprvé a „ochutnávka“ atmosféry této metropole umění je nadchla. Exkurze splnila svůj účel, teoretické znalosti z dějin umění si studenti prožili v praxi, vytvořili množství originálních fotografií a načerpali i inspiraci pro svoji uměleckou tvorbu.

Bc. Jana Dörflová